Verktyg och maskiner för fönsterrenovering

Gamla fönster i trä kan hålla nästan hur länge som helst, om man tar hand om dem på rätt sätt. För en lyckad fönsterrenovering krävs naturligtvis kompetens, men också rätt verktyg.

Det är något speciellt med gamla fönster i bra skick. Allt fler vill därför ta hand om fönstren i sina hus, istället för att byta ut dem mot moderna varianter i nya material. Det finns många kompetenta firmor som renoverar fönster av gammal modell, men man kan också göra det själv. Har man brist på tid är naturligtvis det förstnämnda att föredra, men gör man det själv får man en större känsla för sitt hus.

Vad behöver man?Fönsterrenovering på mässa

För att renovera fönster i Stockholm krävs naturligtvis kompetens, men också rätt maskiner och verktyg. Detta gäller i hela landet. I Västerås kommer en av de mest fotograferade vyerna i staden snart att få en ansiktslyftning, genom bl.a. en fönsterrenovering. Detta skriver VLT.

Ska du måla om fönstren behöver du följande verktyg:

  • Skruvmejsel
  • Skrapor
  • Målarborste
  • Stålborste
  • Kittkniv
  • Varmluftspistol, blåslampa eller kittlampa

För att få bort gammal färg och kitt behövs ett värmeverktyg av något slag. Kittlampan är bäst för att få bort kitt, men är ganska dyr. Billigast och enklast är att använda varmluftspistol, men det är viktigt att man använder ett munstycke för fönsterrenovering i så fall. Annars finns risken att rutan spricker av värmen.

Om fönsterglaset måste tas ut, t.ex. för att olja in fönsterbågen, bör man använda en stiftpistol för att få glaset på plats igen. Det går även att använda en fönsterhammare.

Lär dig mer om fönsterrenovering

Om du vill lära dig mer om fönsterrenovering finns det många kurser som du kan gå. Det är vanligast att kurserna ges på sommaren, av hembygdsföreningar och/eller på friluftsmuseer. Kurser finns bl.a. på Ölands museum, vilket man kan läsa mer om här.

I Gävleborg pågår också ett projekt där nyanlända från flera olika länder får lära sig att bygga ekologiska hus, och där ingår bl.a. fönsterrenovering. Mer om projektet, och om vad arrangörerna hoppas att det ska mynna ut i, kan man läsa här.