Underhåll hängrännor och stuprör

Alldeles för många slarvar med underhållet av sina hängrännor och stuprör. Översvämning i källare och fuktskador i huset är några av de konsekvenser som man får räkna med om man slarvar med detta. Anledningen är förmodligen okunskap, försummad taksäkerhet och att man helt enkelt inte vet vilka verktyg som ska användas. Nu behöver du inte undra längre, vi har svaret.  

Att rensa hängrännor och stuprör bör göras minst en gång per år. Detta för att det inte ska samlas löv och annat som kan täppa igen och inte leda bort vatten från ditt hus. Tänk på att innan du sätter igång med rensningen bör du se över din taksäkerhet. Det sker många olyckor som beror på att fastighetsägaren slarvat med säkerhet. Stegar, glidskydd och bryggor kan du hitta på http://taksakerhetstockholm.se/. Läs mer om statistiken på msb.se.

Tänk på detta när du ska rensa

Det finns goda skäl att se över sina hängrännor och stuprör, slarvet kan leda till att din källare svämmar över eller att du får fuktskador. Dessutom kan smuts som fågelbajs och annat leda till smittspridning av olika slag. Därför är det viktigt att ständigt ha en översikt på sina hängrännor och stuprör, men även taket i stort. Har du dessutom mycket träd som omger ditt hus bör du garanterat se över rännorna oftare än bara en gång om året.

Du behöver:

  • En piassakvast
  • Borste
  • Vattenkanna att prova flödet med
  • Trasor att torka rent med
  • Rensband
  • Eventuellt byggsilikon att laga bristningar på

Med en piassakvast sopar du bort löven på taket och sedan i rännorna. I skarvarna får du bättre användning av en borste som tar bort barr och löv som fastnat. Testa sedan om stuprörskanalen leder vatten genom att provhälla vatten genom det. Rensa sedan med ett rensband och gör det fram och tillbaka tills eventuellt stopp försvunnit. Märker du att det är hål i skarvarna kan du iaktta om det droppar. Täta i så fall enkelt med byggsilikon.

Läs en mer detaljerad artikel här om hur man också slipar och målar hängrännan, vilket också kan vara en idé att överväga.