El eller tryckluft?

När det handlar om verktyg som färgsprutor, borrmaskiner, slipar och många andra har man två alternativ. Antingen väljer man batteridrivna, laddbara verktyg, eller så väljer man tryckluftsdrivna varianter. Båda har sina respektive för- och nackdelar.

Den stora nackdelen med tryckluftsdrivna verktyg är att de kräver en kompressor. En sådan kostar pengar, den låter en del, och verktyget ska anslutas till kompressorn med en slang.

Å andra sidan väger tryckluftsdrivna verktyg mindre än elvarianterna, och de är dessutom billigare. Behöver man många verktyg – kanske spikpistol, färgspruta, mutterdragare och slipmaskin – blir det för det mesta billigare än att köpa eldrivna. Och visst låter kompressorn, men om man ställer den i ett annat rum så hör man inte så mycket av det. Tryckluft kräver också minimalt med underhåll, och har inga batterier som kan ladda ur, och kapar man slangen utsätter man sig inte för någon större risk, till skillnad från om man skulle kapa en elsladd.

Även om själva verktygen väger mindre om de drivs med tryckluft så väger kompressorn en del, och de flesta kompressorer är otympliga att flytta. Därför är kompressorer vanligast i verkstäder, inte minst hemma hos motorintresserade. Ska man förflytta sig mycket, vare sig det är i arbetet eller när man utför arbeten på fritiden, föredrar många batteri- eller eldrift.

Faktum är att de flesta som har möjlighet väljer både och, eftersom det är bra till olika saker. Om utrymmet eller budgeten är begränsad bör man dock fundera på vilken typ av arbeten som man oftast utför.