Att förvara verktyg

Förvaring av verktyg ska fylla flera funktioner. Det ska vara lätt att hitta det verktyg som man behöver, när man behöver det. Verktygen ska också förvaras på ett sådant sätt att deras kvalitet inte försämras. Det gäller framför allt eggverktyg.

Verktygskåp och verktygslådaHur verktygen bäst förvaras beror också på hur de används, och var de används. Har man en verkstad i bostaden, eller i anslutning till den (kanske i ett uthus på tomten), är det bästa nästan alltid att sätta upp verktygstavlor. Då får man dessutom enkelt översikt över verktygen. Är det flera personer som ska använda verktygen är det smart att rita ut konturerna av verktygen på tavlan, eller på annat sätt märka ut vilket verktyg som ska hängas på vilken plats.

Att märka upp var verktygen ska förvaras är nästan alltid en bra idé, även om man inte har dem upphängda på en verktygstavla. Har man verktygen i ett skåp, eller i lådor på en verktygsvagn, är det smart att märka lådorna eller hyllorna med vilka verktyg som ska förvaras där. Snyggast blir det med Dymo-remsor, de är dessutom lätta att byta ut om man ”möblerar om” i skåpet.

Vagnar och lådor

En vagn eller ett verktygsskåp passar naturligtvis bäst i garaget eller i verkstaden. Men har man inget sådant får man ställa sin verktygsförvaring där den får plats, kanske i sovrummet, köket eller vardagsrummet. Är man orolig för att hjulen på vagnen ska skada golvet kan man lägga ut en skyddsmatta under den.

Har man begränsat med utrymme, alternativt en sambo som inte vill ha en verktygsvagn i sovrummet eller vardagsrummet, återstår att förvara verktygen i en eller flera lådor. Har man många verktyg kan man sprida ut dem, och ha flera verktygslådor som man förvarar på olika ställen. Det kan då vara smart att sortera verktygen efter användningsområde, så att man har verktygen som behövs inomhus i en låda, verktygen till bilen i en annan, och så vidare.